Paavalin argumentointi oli osin epäreilua

Väitös teologian alalta
Väittelijä: TM Niilo Lahti
Aika ja paikka: 16.6. klo 12, Agora AT100, Joensuun kampus
Väitöstilaisuudessa käytettävä kieli: englanti
Väitöskirjan kieli: englanti

Paavalin kirjeitä tarkastellessaan jokainen raamatunlukija antautuu Paavalin argumentaation ja retoriikan suostuteltavaksi. Harva kuitenkin kysyy, millaista apostolin argumentaatio on luonteeltaan. Miten se rakentuu? Mihin se tähtää? Onko se selkeää? Onko se reilua? Etenkin viimeinen kysymys on jäänyt vähälle huomiolle myös akateemisessa raamatuntutkimuksessa.

Teologian maisteri Niilo Lahti tutki teologian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan Paavalin ajatuksenkulkua sekä argumentaation laatua 1. Korinttilaiskirjeen jaksossa 4:18–7:40. Paavalin tavoite on osoittaa, ettei seurakuntalaisilla ole varaa pöyhkeillä. Perusteluiksi hän nostaa kolme häpeällistä tapausta: äitipuolensa kanssa elävän seurakuntalaisen sekä korinttilaisten oikeusjupakat ja haureuden. Tämän jälkeen Paavali pyrkii rauhoittamaan tilannetta isällisillä neuvoilla, joita korinttilaiset ovat häneltä erikseen pyytäneet. Häpäisemisellä hän tahtoo rikkoa korinttilaisten vastarinnan ja peittää kirjeen myöhemmän argumentaation heikkouksia.

Paavali rikkoo jonkin verran reilun argumentaation sääntöjä. Häpäiseminen strategiana vaikeuttaa korinttilaisten vasta-argumentointia. Samoin tekevät pelastuksen menettämisellä uhkailu sekä mustavalkoinen retoriikka. Paavali korostaa voimakkaasti – jollei suorastaan liioittele – ongelmien vakavuutta. Äärimmäinen kielenkäyttö tekee argumentaatiosta terävää ja tehokasta, mutta samalla se voi johtaa vastaanottajia harhaan. Näin on ilmeisesti käynytkin ennen 1. Korinttilaiskirjettä. Nyt Paavali joutuu pureutumaan ongelmiin, joihin hän on ainakin osin itse syypää.

Teologian maisteri Niilo Lahden väitöskirja The Maneuvering Paul – A Pragma-Dialectical Analysis of Paul’s Argumentation in First Corinthians 4:18–7:40 tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Runar M. Thorsteinsson Islannin yliopistosta ja kustoksena Lauri Thurén Itä-Suomen yliopistosta.

Väittelijän painolaatuinen kuva on osoitteessa https://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/11379?encoding=UTF-8Takaisin tämän vuoden artikkeleihin