Jokirapu on ... tarinakisa yleisölle

Suomalainen rapuperinne perustuu suurelta osin jokiravun parissa hankittuihin kokemuksiin: niistä kumpuavat ne alkuperäiset, perinteiset tarinat. Tarinoilla on suuri merkitys jokirapuun liittyvän perinteen ymmärtämisessä.

Järjestimme yleisölle avoimen kirjoituskilpailun erilaisista jokiraputarinoista maan ja taivaan väliltä. Aiheen ainoana rajauksena oli jokirapu, lähestymiskulma on vapaa.

Tarinakisaan saatiin kaikkiaan 32 tarinoitsijalta reilut 50 juttua. Parhaina palkittiin Jaana Kumpulaisen Nyt on piru merrassa, Seppo Rapon Jokiravustus Siikajoella ja Jukka Kekäläisen Rapuooppera.

Tarinat on julkaistu kirjana, jonka nettiversio ladattavissa täältä.

Lisää taustaa:

Toivoimme lyhyitä tekstejä, pienoisnovelleja, runoja ja iskeviä tarinoita. Nopeimmat vastaajat ja parhaat tekstit palkittiin. Jokiraputarinointiin oli aikaa 31.5.2015 asti.

Kirjoitukset arvioi arvovaltainen raati, arvovalta koostuu suomen kielen, kirjallisuuden ja rapuasioiden osaamisesta. Arvioinnin perusteena on tekstin omaperäisyys, luonnonläheisyys ja humoristinen myönteisyys.

Tarinakisan raatiin on halunneista valittu seuraavat asiantuntijat: Terhi Leppänen (tiedottaja ja kirjallisuuden ystävä Kuopiosta), Malin Lönnroth (kalastusbiologi ja lukutoukka Porvoo), Jukka Kananen (taiteiden ja kulttuurin suuntaumisvaihtoehtojen erikoisasiantuntija Kuopiosta), Japo Jussila (rapubiologi ja kirjallisuuden ystävä Kuopiosta), Vesa Karttunen (elinkeinojohtaja ja kirjallisuuden suurkuluttaja Tuusulasta), Heikki Timonen (kirjallisuuden maisteri ja rapuäänten erikoisasiantuntija Oulusta) ja Ari Mannonen (virkakyösti Espoosta). Raatilaiset päättävät yhdessä, neuvotellen ja rauhallisesti sopien, kisaan saapuneiden töiden tarinakisaisesta paremmuudesta.

Tarinakisan tarkat säännöt on määritelty, kas tässä.

Instruktionen på svenska, de är här.

Järjestelyjen tasosta ja lahjomattomuudesta vastaavat Itä-Suomen yliopiston LIFE+ RapuKamu -hankkeen puuhastelijoina Kalatalouden Keskusliitto ja Itä-Suomen yliopiston rapuryhmä. Tarkempia tietoja joko Japo Jussilalta (040 5428982) tai Vesa Karttuselta (050 3850875).