Väitän, että…

Allergikkoja voitaisiin siedättää peptideillä

KUKA Lääketieteen lisensiaatti Aino Rönkä on tutkija kliinisen mikrobiologian yksikön allergiatutkimusryhmässä. Hän on toiminut myös terveyskeskuslääkärinä.

MITÄ Rönkä vertaili väitöstutkimuksessaan koira-allergisten ja terveiden T-soluvasteita koiran allergeeneja kohtaan. Lisäksi hän tarkasteli allergeenien T-soluja aktivoivia osia sisältäviä peptidejä ja niiden sopivuutta uudenlaisiin siedätyshoitoihin.

Allergikkoja voitaisiin siedättää peptideillä

Allergian siedätyshoidon haitat voisi ehkä välttää antamalla potilaalle vain osia allergeenista.

Allergian hoidoksi riittävät yleensä oireita lievittävät lääkkeet. Hankalissa tapauksissa voidaan antaa siedätyshoitoa. Siinä potilas saa kasvavia annoksia allergeenia ruiskeena muutaman viikon välein vuosien ajan. Hoitona voivat olla myös kielenalustabletit. Kärsivällisyys palkitaan, sillä monilla hoito vähentää oireita ja suojaa uusilta allergioilta.

– Siedätyshoidon aikana allergeenista voi kuitenkin tulla vakaviakin allergiaoireita. Sen sijaan siitä pilkotuilla peptideillä voi vaikuttaa immuunivasteeseen lievemmin sivuvaikutuksin. Tätä on jo kokeiltu lupaavin tuloksin kissa- ja mehiläisallergiassa.

Allergeenit ovat proteiineja, jotka saavat allergisella aikaan erilaisen immuunivasteen kuin terveellä.   Siedätyshoito muuttaa allergeenit tunnistavien T-solujen vastetta terveempään suuntaan.

– Oireisiin johtava T-soluvaste korvautuu immuunireaktiota vaimentavalla vasteella. Hoito voi myös aktivoida uuden T-solupopulaation, joka vaimentaa allergista reaktiota.

Siedätyshoidon teho selittyy osin sillä, ettei allergeeni tule elimistöön hengitettynä, vaan muuta kautta.

– T-solut näkevät allergeenin uudessa valossa ja alkavat reagoida eri tavalla. Ruiskeen apuaineilla voi myös vaikuttaa immuunivasteeseen.

Peptidisiedätyshoitoja ei ole vielä tuotu potilaiden ulottuville.

– Tutkimaani koira-allergiaan sellaista tuskin kovin pian tuleekaan, mutta tällainen perustutkimus luo kuitenkin pohjaa uusille hoidoille.

Turvallisempaa siedätystä

Siedätyshoidossakin syntyy allerginen reaktio, kun allergeenin sitoutuminen IgE-vasta-aineeseen saa oireita aiheuttavia välittäjäaineita purkautumaan syöttösoluista. Turvallisemmassa siedätyshoidossa voisi käyttää allergeenista pilkottuja peptidejä. Lyhyt peptidi ei sitoudu IgE-molekyyliin, mikä vähentää oireita.

Tehokkaaseen peptidisiedätyshoitoon tarvitaan peptidejä, jotka stimuloivat T-soluja perimältään erilaisilla ihmisillä. Rönkä löysi tällaisia peptidejä koiran Can f 4 -allergeenista.

Teksti: Ulla Kaltiala Kuvat; Raija Törrönen