”Joustava mieli on pärjäämisen paras kaveri”

Monenlaiset itsestä riippumattomat sattumat voivat ohjata elämämme kulkua. Pentti Hyttisen mukaan sattumalle voi luoda tarttumapintaa kehittämällä osaamistaan ja taitojaan itselleen tärkeissä asioissa.

Teksti Marianne Mustonen Kuva Olli-Pekka Orpo

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen aloitti nuorena metsänhoitajana uransa pankkimaailmassa Helsingissä

– Kipinä opintojen jatkamiseen vei kansainväliseen yliopisto- ja tutkimusmaailmaan, muistelee Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen.  

— Tutkimusaiheiden käytännönläheisyys poiki työtarjouksia erilaisten kehittämistehtävien parissa. Sain olla mukana perustamassa Euroopan metsäinstituuttia ja Päättäjien Metsäakatemiaa. Niissä karttunut esimieskokemus antoi eväitä monenlaisiin johtotehtäviin.

Merkittävimpiä käännekohtia Hyttisen uralla ovat olleet Teksasissa opiskeltu maisterin tutkinto ja kolmen vuoden pesti Brysselissä EU:n komission metsäasiantuntijana.

— Aloitin metsäopinnot Joensuussa 1982, ensimmäisellä vuosikurssilla. Oli hienoa olla mukana rakentamassa uutta, ja opettajamme olivat äärimmäisen motivoituneita. Meillä kaikilla oli yhteinen tarve näyttää niille, jotka pitivät metsäopetuksen aloittamista Joensuussa virheratkaisuna. Se oli opiskelua sata lasissa koko ajan.  

 

Nuorena ei kannata liikaa murehtia sitä, mikä minusta tulee isona. Hyttisestäkin piti tulla lääkäri, mutta opiskelupaikka jäi niukasti saamatta.

— Pääsin opiskelemaan energiatekniikkaa Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun. Painavin peruste oli se, että kaksi lukioajan kaveriani meni myös sinne. Opinnot sujuivat mainiosti, mutta yhden lukuvuoden jälkeen päätin hakeutua Joensuuhun, koska teinirakkauteni opiskeli siellä.  

—Monitieteinen ja kompakti yliopistomme pystyy ketterästi kokoamaan voimansa kärkiteemojen ympärille. EFIn, Luken ja SYKEn läsnäolo kampuksella on ainutlaatuinen kilpailutekijä.  

Suomi on eurooppalaisittain ja globaalistikin yksi harvoista maista, jotka ovat pystyneet jatkuvasti kohentamaan metsien hiilensidontakykyä ja kasvattamaan hiilivarastoja.

– Tälle työlle toivon parasta jatkoa. Tärkeintä on päästä pian eroon fossiilisista raaka-aineista ja energialähteistä. Lisääntyvä, monipuolistuva puun käyttö on Suomelle suuri mahdollisuus.

—Metsäala on ollut hyvä valinta. Joustava mieli on pärjäämisen paras kaveri.

 

KUKA Pentti Hyttinen on toiminut Metsähallituksen pääjohtajana vuodesta 2016 alkaen.

MITÄ Hyttinen valmistui maatalous- ja metsätieteiden tohtoriksi Joensuun yliopistosta vuonna 1992 pääaineenaan metsäsuunnittelu ja -ekonomia, sekä metsänhoitajaksi vuonna 1986. Hän suoritti myös tutkinnon Master of Agriculture (natural resources development) vuonna 1990.

MISSÄ Hyttinen on toiminut muun muassa metsäkeskuksen johtajana ja maakuntajohtajana Pohjois-Karjalassa. Hän on metsäsuunnittelun ja -ekonomian dosentti.

Julkaistu Saima-lehdessä 1/2019