Naisia pitäisi rohkaista enemmän teknologian pariin

Saima 2/2016

Yliopistotutkija ja koordinaattori Calkin Suero Monteron mukaan naisilla on erityisen paljon luovuutta, jota voitaisiin hyödyntää enemmän myös teknologian parissa.

Calkin Suero Montero on työskennellyt jo pitkään ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen ja affektiivisen tietojenkäsittelyn tutkimuksen sekä ICT-kehityksen parissa. Häntä kiinnostaa muun muassa sosiaalisen median kuvien analyysi.

– Olen työskennellyt tällä alalla ympäri maailmaa ja ollut perustamassa yhteistyötä muun muassa Afrikan eri maissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Minua kiinnostaa erityisesti se, kuinka kaikki nämä tutkimusalueet voidaan liittää keskenään, kertoo Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella yliopistotutkijana vuodesta 2010 työskennellyt Suero Montero.

Karibialta kotoisin olevan Suero Monteron sydäntä lähellä on myös naisten innostaminen teknologian pariin. Hän itse opiskeli aikoinaan Japanissa Hokkaidon yliopistossa ja tapasi siellä alasta erittäin innostuneen nuoren naisprofessorin. Japanilaisessa kulttuurissa nuoret naisprofessorit ovat hyvin harvinaisia.

– Perustimme yhdessä IEEE Women in Technology -tutkimusryhmän naisille. Tajusin, että kaikkien on mahdollista opiskella teknologiaa, ei vain niiden, jotka osaavat ohjelmoida. Naisissa on paljon luovuutta jo ennestään. Miksi he eivät siis hyödyntäisi sitä myös teknologiassa?

Englannissa työskennellessään Suero Montero järjesti naisille omia Girls’ Geek Dinner -tapaamisia. Parhaillaan hän on perustamassa samanlaista vertaisryhmää myös Joensuuhun. Ryhmän tavoitteena on yhdistää samanhenkisiä ihmisiä rakentamaan omaa virtuaaliyhteisöään, jossa he voivat jakaa tietojaan ja kokemuksiaan.

– Vertaisryhmässä naiset voivat mentoroida toisiaan, kertoa urastaan ja toimia roolimalleina alan opiskelua suunnitteleville nuorille tytöille, kertoo Suero Montero.

– Tietojenkäsittelytiede on avointa kaikille, ei vain älyköille. Taidot, luovuus ja intohimo alaa kohtaan riittävät hyvin. Vertaisryhmässä voidaan tuoda erilaiset ryhmät yhteen, ja saadaan näin koko kuva alan tilanteesta.

Suero Montero on itsekin saanut tunnustusta parhaista esityksistä ja postereista viime vuosina alan konferensseissa ympäri maailmaa. Viimeisin palkinto oli Best Presentation Award tänä vuonna CICLing -konferenssissa Turkissa.

– Suomessa on korkean teknologian kulttuuri, ja sukupuolella ei ole hirveästi väliä opiskelu- ja tutkimusalojen valinnassa. Silti tyttöjä ei vieläkään rohkaista tarpeeksi teknologian pariin, vaan heille ehdotetaan vaikkapa lääketieteen opintoja. Itä-Suomen yliopiston oppimisympäristöt ovat hyvin varusteltuja ja naisille sopivia, ja luennoitsijoissa on sekä miehiä että naisia.

– Itä-Suomen yliopistossa tehtävä tämän alan tutkimus on huipputasoa koko maailmassa. Tytöt ja naiset voivat kehittää täällä hyvin taitojaan ja toimia yhdessä. Haasta siis itsesi, ja kerro sen jälkeen muille tarinasi, kuinka teit sen, rohkaisee Suero Montero.

Teksti: Marianne Mustonen Kuva: Varpu Heiskanen