Rahaakin arvokkaampi data

Saima 1/2014

Data-analytiikka on nouseva trendi maailmalla. Siitä kohistaan mediassa ja sen povataan olevan tulevaisuuden trendikkäin ammatti.

Dataa on valtavasti ja sitä kerätään meistä kaikista koko ajan. Tulevaisuudessa sillä tulee olemaan rahaakin suurempi arvo.
– Data-analytiikka ei sinänsä ole mitään uutta ja mullistavaa. Sitä on tehty jo ties kuinka kauan. Nykyään on kuitenkin mahdollista hyödyntää dataa uudenlaisella tavalla, kun lähes kaikki laitteemme ovat elektronisia ja joka paikka on täynnä dataa, kertoo projektipäällikkö Maija Marttila-Kontio.

 
Maija Marttila-Kontio rakastui data-analytiikkaan huomattuaan sen olevan tulevaisuuden ala.
 
 

Data-analyytikoiden tarve on Marttila-Kontion mukaan valtava ja osaajat viedään käsistä. Kuopiossa onkin aloitettu data-analytiikan koulutus tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Itä-Suomen yliopisto reagoi osaajien pulaan ensimmäisten suomalaisten yliopistojen joukossa. Kuopiossa data-analytiikkaa voi opiskella 25 opintopisteen kokonaisuuden syventävien opintojen vaiheessa tai 20 opintopisteen kokonaisuuden aineopintovaiheessa.

Maailmalla data-analyytikoita on jo kaikissa suurimmissa yrityksissä. Suomessa ollaan hieman jäljessä kehityksestä, mutta yritysten välinen kilpajuoksu on kovaa. Keskenään kilpailevilla yrityksillä on oltava sama osaaminen.

Data-analyytikoiden määrää on Marttila-Kontion mukaan vaikea arvioida, sillä data-analytiikkaa tekevistä käytetään myös muita nimikkeitä. Eniten data-analyytikoita on pelialalla, vakuutusyhtiöissä, pankeissa ja mainostoimistoissa. Data-analytiikkaa käytetään luottoluokituksiin ja kohdennettuun markkinointiin. Pelialalla pelejä kehitetään paremmiksi data-analytiikan avulla.
– Jos huomataan, että jokin tietty kohta pelissä aiheuttaa ongelmia tuhansilla pelaajilla, hankalaa kohtaa helpotetaan. Ei haluta, että ihmiset kyllästyvät ja lopettavat pelaamisen.

Data-analyytikot seuraavat ihmisten käyttäytymistä ja analysoivat dataa, jota syötetään verkkoon. Mitään ei oikeastaan voi enää tehdä salaa.
– Meitä analysoidaan ruokakaupassakin. Dataa kerätään kuluttajien ostoksista. Jos monet kuluttajat ostavat samoja tuotteita, kannattaa ne sijoittaa kaupassa lähekkäin.

Data-analytiikasta on siis hyötyä, eikä tarkoituksena ole missään nimessä manipulointi, ihmisten ohjailu tai vakoilu.
– Toki se, että jokaisesta tehdään jatkuvasti analyysia, on hieman pelottavaakin.

Todellisia monialaosaajia

Data-analyytikon työnä on selvittää, miten dataa voidaan hyödyntää yrityksen eduksi. Kuva tietojenkäsittelytieteilijästä epäsosiaalisena nörttinä on murtumassa.
– Data-analyytikon pitää olla todellinen monialaosaaja, joka osaa puhua, lukea ja visualisoida dataa ja huomata yhteyksiä asioiden välillä.

Kun ryhdytään tutkimaan dataa, ei voida etukäteen tietää, mitä se sisältää. Dataa on valtavasti, sitä tulee joka sekunti lisää ja se on vaikeasti käsiteltävää.
– Data-analyytikko tarvitsee hyvän mielikuvituksen. Lisäksi pitää olla oma-aloitteinen, ennakkoluuloton tutkijasielu, joka uskaltaa sukeltaa tuntemattomaan.

Alan osaajien käyttö on yleistynyt nopeasti ja tulevaisuudessa kaikissa liikealan yrityksissä tulee olemaan data-analyytikoita. Alan nopea kehitys aiheuttaa hieman hankaluuksiakin.
– Kukaan ei oikeastaan tiedä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Kun kehitys on nopeaa, ovat lait ja asetukset jäljessä.

Nykyään ihmiset syöttävät itsestään kaiken mahdollisen datan Facebookiin, Instagramiin, foorumeille, blogeihin ja keskustelupalstoille. Datan hyödyntämistä ei kukaan voi kieltää.
– Dataa on helppo tutkia, kun ihmiset syöttävät sitä kaikkialle. Jossain vaiheessa varmasti ihmetellään, saako kaikkea tietoa hyödyntää.

Todennäköinen työpaikka

Myös opiskelijat ovat huomanneet data-analytiikan olevan tulevaisuuden ala. Kurssit täyttyivät kahdessa tunnissa ja maisteritason opintojen aloituspaikkoja lisättiin. Myös yritysmaailman puolelta on ilmaistu kiinnostusta.

 
Juha Mehtonen toivoo data-analytiikan opiskelun tuovan mukanaan mukavia työtehtäviä.
 
 

Tietojenkäsittelytieteen viidennen vuosikurssin opiskelija Juha Mehtoselta ei ole data-analyytikoiden tarve jäänyt huomaamatta.
– Työpaikkoja syntyy runsaasti ja osaajille on kysyntää. Se onkin yksi syy siihen, että halusin opiskella data-analytiikan opintokokonaisuuden.

Ympäristöasiat kiinnostavat Mehtosta. Hän toivoo saavansa töitä ympäristöasioihin keskittyvästä yrityksestä.
– Tein eräällä data-analytiikan kurssilla harjoitustyön Tilastokeskuksen kasvihuonepäästödatasta. Tällainen työ kiinnostaisi tulevaisuudessakin.

Teksti: Taru Väisänen Kuvat: Raija Törrönen