Rasvamaksa on avain lihavuuden haittoihin

Saima 2/2016

Miksi osa lihavista on terveitä? Vastaus voi löytyä maksasta.

Liikapaino lisää tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta kolmasosalle lihavista ei näitä tauteja kehity. Miksei? Professori Jussi Pihlajamäen (yläkuvassa) mukaan avainkysymys on, rasvoittuuko maksa vai ei.

Maksa osallistuu sekä verensokerin että veren rasvojen säätelyyn, ja molemmat voivat häiriintyä maksan rasvoittuessa. – Sen sijaan niin sanotussa terveessä lihavuudessa rasva kertyy ihon alle eikä muualle elimistöön, kuten maksaan.

Alkoholin runsas käyttö on tunnettu rasvamaksan syy, mutta useammin syynä on lihavuus. Maksa rasvoittuu lihavilla erityisesti jos liikakiloihin yhdistyy geneettinen alttius rasvamaksan kehittymiseen.  – Lihavuuteen liittyvän rasvamaksataudin taustalla on useita geenimuunnoksia, jotka useimmiten altistavat myös rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan häiriöille.

– Mielenkiintoista on, että osalla rasvamaksatautiin liittyy geenimuunnos, joka heikentää maksan kykyä siirtää rasvoja verenkiertoon. Silloin veren rasva-arvot säilyvät hyvinä, vaikka maksan terveys heikkenee rasvan pakkautuessa maksaan. Tästä on kuopiolaistutkimuksessa havaittu viitteitä jo lapsilla.

Rasvamaksa ei sinänsä oireile ja voi edetä salakavalasti myös hengenvaaralliseksi maksatulehdukseksi, maksakirroosiksi tai maksasyöväksi. – Ongelma on, että eteneminen voidaan varmuudella todeta vain koepalasta. Sen vuoksi monelta rasvamaksa jää toteamatta.

Hyvä uutinen on se, että tehokkain hoito eli laihdutus on kaikkien ulottuvilla. – Jo muutaman liikakilon pudotus vähentää merkittävästi maksan rasvapitoisuutta.

Pihlajamäen tutkimusryhmä selvittää lihavien rasvamaksaan ja maksatulehdukseen johtavia tekijöitä, joiden perusteella sairastumista voisi myös ennakoida paremmin. Ainutlaatuinen aineisto käsittää yli 400 lihavuusleikatun potilaan maksa- ja rasvakudosnäytteet, jotka antavat mahdollisuuden tarkastella riskigeenejä, geenien ilmentymistä, epigeneettistä säätelyä, ruokavalion vaikutusta ja tautiin liittyviä rasva-aineenvaihdunnan muutoksia kudoksissa.

Teksti: Ulla Kaltiala Kuva: Raija Törrönen