Kuopat pois kaupallistamisen tieltä

Mikko Juuti selvittää, miten yliopistotutkimuksen kaupallistaminen olisi joustavampaa ja tehokkaampaa. Neljän yliopiston yhteisyritys lupaa vauhtia myös suomalaisen tutkimusosaamisen kansainväliseen vientiin.

Tekes-rahoitteinen Kaupallistamisen ratkaisut (KaRa) -hanke etsii keinoja ketterämpään, palkitsevampaan ja tehokkaampaan tutkimuksen kaupallistamiseen Itä-Suomen yliopistossa.

KaRaa luotsaa liiketoiminnan kehityspäällikkö Mikko Juuti, jolle tehtävä ja työmaa ovat tuttuja entuudestaan. Hän toimi aiemmin VTT:n asiakaspäällikkönä kansainvälisessä tutkimuksen myynnissä ja markkinoinnissa. Lisäksi Joensuun yliopistosta fysiikasta väitellyt Juuti tietää Itä-Suomen yliopiston vahvuudet.

Juuti selvittää kaupallistamisen prosessin ja johtamisjärjestelmän kuoppia koko ketjun matkalta, aina laitosten ja tutkimusryhmien tasolta yritystoimintaan saakka.

– Muutos tulee juurruttaa yliopiston laitostasolle saakka, ja tutkimuksen kaupallistamiseen pitää tarjota riittävän houkutteleva reitti.

Keskeisenä esteenä kaupallistamiselle Juuti näkee kannustinjärjestelmän puuttumisen. Nykyisessä rahanjakomallissa tutkintojen ja tutkimusjulkaisujen määrä merkitsee paljon laitoksille. Jos tutkijat tähtäävät tutkimuksen kaupallistamiseen, se on pois julkaisutoiminnasta.

– Kaupallistamiseen tarvitaan toimiva kannustinjärjestelmä. Kun laitos kaupallistaa huippututkimusta, siitä tulisi saada riittävää tukea viedä uusia aihioita kohti kaupallisia sovelluksia, Juuti esittää.

Tutkimuksen kaupallistaminen lähtee Juutin mukaan ”tekemisen meiningistä”, rohkeista avauksista, jotka otetaan nopeasti käyttöön. KaRa kokeilee uusia toimintamalleja kahdessa pilotissa.

– Joensuun kampuksella metsätieteiden bioekonomiapilotissa yritysyhteistyömallia rakennetaan professori Jyrki Kankaan tutkimuksen ympärille. Kuopion kampuksella pilotointia rakennetaan terveystieteisiin yhdessä dekaani Hilkka Soinisen kanssa. Yksi ensimmäisistä caseista liittyy start up -toimintaympäristöön farmasian laitoksella, Juuti kertoo.

Yritysmaailman yhteyttä hankkeeseen tuovat ohjausryhmän edustajat eri alojen yrityksistä kuten Nanocompista, Aurealis Pharmasta, Icecapitalista, Ponssesta ja Hydrolinesta. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Professor of Practice Anssi Lehikoinen.

KaRan kruunuksi kaavaillaan Itä-Suomen, Oulun ja Turun yliopistojen sekä Åbo Akademin yhteisen Knowledge Transfer Finland (KTF) -yhtiön perustamista.

Yritys keskittyisi tutkimusosaamisen kaupallistamiseen, innovaatiotoimintaan, myyntiin ja markkinointiin kansainvälisesti. Mallia on otettu yliopistojen yhteisestä Finland University -koulutusvientiorganisaatiosta, joka tuottaa jo tuloksia maailmalla.

– Itä-Suomen yliopistolla ei ole yksinään kriittistä massaa erottua kansainvälisillä markkinoilla. Yhteistyössä voimme olla kansainvälisesti huomattava organisaatio. Se on joka tapauksessa nähtävissä, että kaupallistamisessa pitää mennä enemmän kansainvälistymiseen. Suomi ei ole markkinana riittävä pelikenttä, jos halutaan luoda kasvuyrityksiä tai yritysverkostoja, Juuti muistuttaa.

Juttu on julkaistu Saima-lehdessä 2/2016