IkäOTe - Ikääntyvien oppiminen ja hyvinvointiteknologiat -hankkeessa tutkitaan ja kokeillaan teknologisia ratkaisuja ikääntyvien muistisairaiden henkilöiden hyvinvoinnin ja kotona asumisen tukemiseksi. Turvallisuuteen ja vuorovaikutukseen liittyviä hyvinvointiteknologioita tutkitaan ja kokeillaan Joensuun kaupungin kotihoidossa.


IkäOTe-hanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki, Karelia-ammattikorkeakoulu. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.
Back

Kuvapuhelin tuli kotiin ja toi tullessaan uusia tuttavuuksia

Joensuussa kymmenkunnan päiväkuntouksen ja kotihoidon asiakkaan kotona on jonkin aikaa ollut huolellisesti valitulla paikalla kosketusnäytöllinen tietokone, joka pirisee kuin puhelin. Kun vihreää luuria painaltaa, niin pääsee kuvan kera juttelemaan päiväkuntoutusjaksolta tutun fysioterapeutin tai kotihoidon työntekijän kanssa. Ja tarvittaessa voi itsekin soittaa ammattilaisen suuntaan.


Ammattilaisen ja asiakkaan väliset kontaktit ovat tärkeitä esimerkiksi lääkkeiden ottamisesta tai syömisestä muistuttamisessa, mutta kuvapuhelin tarjoaa paljon muutakin. Yhteydenpito kauempana asuviin läheisiin tuo sisältöä ja merkitystä elämään.

”Eihän me tyttären kanssa tavallisella puhelimella puhuta kuin tovi, mutta tämän kanssa menee helposti tunti.”

”Viime viikonloppuna olin mukana katupäivällisillä Pariisissa. Pojanpoika järjesti ne naapureidensa kanssa, ja minä pääsin mukaan tämän laitteen välityksellä.”

Laite mahdollistaa myös yhteydenpidon muihin kokeilussa mukana oleviin. Samalla päiväkuntoutusjaksolla olivat ennestään tuttuja, joten heiltä on ollut helppo kysyä, että haluaisitko keskustella kuvapuhelimen välityksellä Annan tai Maijan kanssa. Sattumakin on puuttunut peliin. Yhden numeron näppäilyvirhe asiakkaiden tavoitettavuusnumeroja tallennettaessa saattoi kaksi rouvaa keskustelemaan toistensa kanssa. Kun alkuhämmästyksestä oli selvitty, alkoi juttu luistaa ja sen jälkeen linjat ovatkin olleet kuumina.

─ Asiakkaat ovat yhtä hymyä, kun he ovat soittaneet toisilleen. Asiakkaan läheinen ei välttämättä pysty soittamaan kuvapuheluita päivällä, mutta vertaisella käyttäjällä aikaa keskustelulle voi hyvinkin olla, palveluohjaaja Jaana Puranen toteaa.


Juhannuksen jälkeen alkaneet virtuaaliset päiväkahvit ovat olleet pidettyjä. Vaikka jokainen juo kahvia omassa kodissaan laitteen ääressä, niin kuitenkin on tunne, että ollaan saman pöydän ääressä. Hiljaista hetkeä ei näillä kahveilla ole vielä tullut.

Syksyllä kuvapuhelimelle saadaan uutta käyttöä. Karelia-ammattikorkeakoululla käynnistyy ohjelmatuotanto, jossa opiskelijat tuottavat osana opintojaan erilaisia tallenteita katsottavaksi. Ohjelmatoiveita on kysytty ikäihmisiltä itseltään useammassa eri yhteydessä hankkeen aikana. Liikunta ja kulttuuri ovat olleet toivelistan kärjessä. Eri alojen opiskelijoiden yhteistyönä useimpiin toiveisiin voidaan varmasti vastata.

Etukäteen useampaa asiakasta taisi vähän jännittää, että oppivatko he laitetta käyttämään. Puheluun vastaamista ja soittamista harjoiteltiin yhdessä tutun työntekijän kanssa, niin monta kertaa kuin se oli tarpeen. Eniten opettelemista oli siinä, miten näytön painikkeisiin kosketaan. Vihaisen oloinen näpäytys näyttöön on todettu tehokkaaksi. Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelija on myös pitänyt yhteyttä asiakkaisiin ja opastanut tarvittaessa laitteen käytössä.

Kuvapuhelimen käyttö liittyy vuoden loppuun kestävään IkäOTe-hankkeen kokeiluun. Asiakkaita on rekrytoitu Senioripihan ja Suvituulen päiväkuntoutusjaksolle osallistuneista asiakkaista sekä Enon ja Outokummun kotihoidon asiakkaista. Kokeilun tavoitteena on arvioida erilaisten virtuaalisten palvelujen soveltuvuutta osaksi ikäihmisten palveluja. Kuvallisen yhteyden avulla pyritään muun muassa ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä ja vähentämään yksinäisyyttä. Palvelun teknisestä toteutuksesta vastaa Arctic-Connect Oy.

Soittelemisiin!

Jaana Nykänen
Hyvinvointiteknologia-asiantuntija
Joensuun kaupunki

 

IkäOTe – Ikääntyvien oppiminen ja hyvinvointiteknologiat hanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki ja Karelia-ammattikorkeakoulu. Hankkeessa tutkitaan ja kokeillaan teknologisia ratkaisuja ikääntyvien henkilöiden hyvinvoinnin ja kotona asumisen tukemiseksi. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.

TallennaTallenna
TallennaTallenna