IkäOTe - Ikääntyvien oppiminen ja hyvinvointiteknologiat -hankkeessa tutkitaan ja kokeillaan teknologisia ratkaisuja ikääntyvien muistisairaiden henkilöiden hyvinvoinnin ja kotona asumisen tukemiseksi. Turvallisuuteen ja vuorovaikutukseen liittyviä hyvinvointiteknologioita tutkitaan ja kokeillaan Joensuun kaupungin kotihoidossa.


IkäOTe-hanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki, Karelia-ammattikorkeakoulu. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.
Back

Paikannuslaitteen kokeileminen osoittaa soveltuvuuden ja hyödyt arkeen

Maaliskuussa alkanut paikannuslaitekokeilu saatiin päätökseen kesäkuussa. Viisitoista testikäyttäjäparia kokeili Mobicare Pebbell ja Yepzon -henkilöpaikantimia. Paikannuslaitteen mukana kantamisesta kertyi kokemusta muistisairaille henkilöille. Heidän läheisensä pääsivät tutustumaan paikantamisen saloihin älypuhelimesta tai tietokoneelta. Osa kokeiluun osallistuneista käytti paikannuslaitetta päivittäin tai lähes päivittäin, osa hieman harvemmin.
 


Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat haastattelivat paikannusvastuun ottaneita läheisiä kokeilun alussa ja lopussa. Muun muassa tällaisia kommentteja testikäyttäjiltä saatiin laitteen soveltuvuudesta ja hyödyistä arkeen:

”Kyllä tällä sijainnin sai selville. Mutta ei rouvani muista sitä mukaan ottaa.”

”Me laitettiin avainten kanssa samaan nippuun. Hyvin kulki siinä mukana.”

”Minulle se on ollut hyvä. Kun tulin töistä ja hän ei ollutkaan kotona niin katoin puhelimesta, että missä hän menee. Ei tarvinnut soitella ja kysellä.”

”Ei isä vielä välttämättä tarvitsisi, mutta nyt kun on oppinut sen ottamaan mukaan, niin täytyy jatkaa käyttöä.”

Haastatteluaineistot käydään läpi tarkemmin syksyllä. Paikannuslaitteita ja niiden toimintaa koskeneet palautteet on jo toimitettu kokeilussa mukana olleille yrityksille.

Testikäyttäjiltä saatiin myös yleisempää palautetta paikannuslaitteita kehittäville tahoille. Laitteet voisivat esimerkiksi olla vähemmän huomiota herättäviä ja pienempiä kooltaan. Lisäksi toivottiin paikannusominaisuutta rannekelloon ja kännykkään. Markkinoilta löytyykin jo eri toimittajien tarjoamia paikannuslaitteita, jotka toimivat rannekellossa tai älypuhelimessa. Syksyllä 2015 IkäOTe-hankkeen avajaispäivässä esillä oli seitsemän eri toimittajan paikannuslaitteet. Lisää laitteita ja niitä myyviä yrityksiä löytyy internetistä esimerkiksi hakusanoilla paikannuslaite, paikannus, rannekello, kännykkä.
 


IkäOTe-hankkeessa paikannuslaitteita kokeilleet henkilöt pitivät tärkeänä mahdollisuutta kokeilla niitä käytännössä. Jos muistisairas henkilö ei muista ottaa laitetta mukaansa ulos lähtiessään, niin ostaminen olisi ollut hukkainvestointi. Jatkossa Seniorineuvonta Ankkurista voi lainata koekäyttöön Mobicaren tai Yepzonin paikannuslaitteen. Ankkuri palvelee asiakkaita arkisin klo 8−16 osoitteessa Rauhankatu 1 A, 80100 Joensuu, puh. 050 550 8347. Älypuhelimen peruskäytön hallitseminen helpottaa paikannuslaitteen kokeilua.

− Kannattaa rohkeasti kokeilla paikannuslaitteita, sillä silloin varmistuu siitä, onko laitteesta hyötyä vai ei, ja vastaavatko laitteen ominaisuudet omaa tarvetta. Välttämättä ei tarvitse olla muistisairautta, vaan hätäpainikkeella varustetusta paikannuslaitteesta voi olla hyötyä henkilölle, jolla on suuri kaatumisen riski ulkona liikkuessa, ja joka on kaatumisen pelon vuoksi jäämässä sisätiloihin. Tarvitaan ennakkoluulotonta asennetta ja läheinen ihminen, joka on valmis ottamaan vastuun paikantamisesta, palveluohjausvastaava Marke Varis Joensuun kaupungilta toteaa.
 


Paikannuslaitekokeilu toteutettiin IkäOTe-hankkeen ja Joensuun kaupungin palveluohjauksen, omaishoidon tuen, ikäneuvolan ja kotihoidon yhteistyönä. Testikäyttäjiä saatiin myös Pohjois-Karjalan Muisti ry:n kautta.

Turvallista kesää! Olethan jo tutustunut älypuhelimeen asennettavaan 112 Suomi -mobiilisovellukseen. Ilmaisen sovelluksen käyttäminen hätätilanteessa nopeuttaa avunsaantia.

 

Jaana Nykänen
Hyvinvointiteknologia-asiantuntija
Joensuun kaupunki

 

IkäOTe – Ikääntyvien oppiminen ja hyvinvointiteknologiat hanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto (hallinnoija), Joensuun kaupunki ja Karelia-ammattikorkeakoulu. Hankkeessa tutkitaan ja kokeillaan teknologisia ratkaisuja ikääntyvien henkilöiden hyvinvoinnin ja kotona asumisen tukemiseksi. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.

TallennaTallennaTallennaTallenna
Tallenna
TallennaTallennaTallennaTallenna