IkäOTe - Ikääntyvien oppiminen ja hyvinvointiteknologiat -hankkeessa tutkitaan ja kokeillaan teknologisia ratkaisuja ikääntyvien muistisairaiden henkilöiden hyvinvoinnin ja kotona asumisen tukemiseksi. Turvallisuuteen ja vuorovaikutukseen liittyviä hyvinvointiteknologioita tutkitaan ja kokeillaan Joensuun kaupungin kotihoidossa.


IkäOTe-hanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki, Karelia-ammattikorkeakoulu. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta.
Back

Teknologia kiinnosti IkäOTe-hankkeen esittelypisteellä

Esittelypöydän äärellä käytiin monia mielenkiintoisia keskusteluja, kun ikäihmiset tutustuivat IkäOTe-hankkeessa kokeilussa oleviin hyvinvointiteknologioihin ja Jelppisalkun kotona asumista helpottaviin laitteisiin Rantakylän hyvinvointiasemalla järjestetyssä Teknologiatempauksessa sekä Ikäihmisten terveyspäivässä Joensuun Areenalla.
 


Kun laitteen käyttötarkoitus oli selvillä, alkoi tutustujia kiinnostaa se, mistä sen voi ostaa ja mihin hintaan. Joku saattoi todeta, että vielä en tätä tarvitse, mutta hyvä on hyvä tietää tulevaisuutta varten. Se, että paikannuslaitteen voi lainata koekäyttöön muutamaksi kuukaudeksi Seniorineuvonta Ankkurista, oli monelle yllätys. Mietittiinpä myös sitä, että miksi muitakin arkea helpottavia tai arjen turvallisuutta lisääviä laitteita ei voisi ensin lainata koekäyttöön, ja vasta sitten hankkia omaksi kun tietää, että laitteesta on hyötyä.
 

Ikäihmisten terveyspäivässä oli esillä myös hankkeessa kehitettävä muistelusovellus. Tablettiin asennettavaan sovellukseen tutustuessaan useampi totesi, että tätähän voisi pelata vaikka lapsenlapsen kanssa.

Teknologiatempauksen Rantakylän hyvinvointiasemalla järjestivät yhteistyössä IkäOTe-hanke ja Joensuun kaupungin palveluohjauksen Seniorineuvonta Ankkuri. Ikäihmisten lisäksi laitteisiin kävi tutustumassa hyvinvointiasemalla työskenteleviä ammattilaisia. Tapahtumassa oli paikalla myös median edustajia, käy lukemassa Karjalaisen juttu tapahtumasta.

Seuraavan kerran IkäOTe-hanke esittelee teknologiaa Senioripihan Matti-talossa järjestettävässä Siun päivä -tapahtumassa keskiviikkona 2.11.2016 klo 9−15. Seuraa tapahtuman mainontaa ja piipahda tutustumassa teknologiaan!

Jaana Nykänen
Hyvinvointiteknologia-asiantuntija
Joensuun kaupunki


Kuvat: Janne Krohns ja Tuula Kiviniemi

Tallenna
Tallenna