Keräsimme Lajittimen työpajakiertueella ideoita kuluttajilta siitä, kuinka lajittelua voidaan helpottaa. Nyt nämä ideat kaipaavat yrityksiä toteuttajikseen. Tutustu ideoihin tarkemmin alla olevasta Ideapankista.

 


IDEAPANKKI

 

MINIJÄTEPURISTIN

Kuvaus: Kotikäyttöinen minijätepuristin, joka litistää esim. muovit ja kartongin

Minkä ongelman ratkaisee: Lajitteluohjeistuksissa sanotaan, että kartonki olisi litistettävä ennen kartonkiastiaan viemistä, mutta usein sitä on vaikea puristaa kokoon käsivoimin. Muovi vie paljon tilaa, joten litistettynä se olisi helpompi säilyttää ennen muovinkeräykseen viemistä.

Kohderyhmä: Kotitalouksille

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Markkinoilla on kotitalouksien käyttöön kehitettyjä yleisroska-astioita, joissa on varusteena puristin (esim. linkki 1 ja linkki 2). Niissä ei siis huomioida lajittelua ja ne ovat melko kalliita.

 


LAJITTELUTIEDOTIN

Kuvaus: Sovellus antaa tietoa siitä, miten yksittäinen kuluttaja/kotitalous onnistuu lajittelussa tai miten tietyllä keräyspisteellä on onnistuttu. Kertoo myös, mitä hyötyä lajittelusta on.

Minkä ongelman ratkaisee: Tieto siitä, miten paljon jätettä syntyy, on usein mutu-painotteista ja jää epämääräiseksi. Tällöin jätteen määrää tai oman lajittelemattomuuden haittavaikutuksia saatetaan vähätellä. Tieto asiasta kannustaa lajittelemaan tarkemmin.

Kohderyhmä: Julkiset tilat sekä esim. matkailuyritykset ja ravintolat sekä keräyspisteet

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Jätevirtamittari eli ESCflow mittaa syntyvän ruokahävikin määrää. Lassila&Tikanojalla on samaan asiaan tarkoitettu Hävikkimestari. Enevolla on taloyhtiöille tarkoitettu Jätemittari -palvelukokonaisuus, jonka avulla taloyhtiö saa tietoa siitä, kuinka paljon jätettä asukkaat tuottavat.

 


PAKKAUSMATERIAALIEN KEHITTÄMINEN

Kuvaus: Materiaaleja, jotka mahdollistavat ennen monesta materiaalista tehtyjen pakkausten tekemisen yhdestä materiaalista tai jotka ovat esim. biohajoavia

Minkä ongelman ratkaisee: Pakkausten lajittelu helpottuu, kun eri osia ei tarvitse irrotella tai miettiä, miten pakkaus olisi lajiteltava, kun se on valmistettu useasta materiaalista. Muovin määrä vähenee.

Kohderyhmä: Pakkausmateriaaleja käyttävät yritykset

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Kotkamills kehitti muovittoman kartongin, joka kestää sekä rasvaa että kosteutta ja jota voidaan käyttää esim. kahvikuppeina. Suomalainen Sulapac on kehittänyt ekologisen pakkausratkaisun puusta ja luonnosta saatavista sidosaineista. Suomalainen Jospak on kehittänyt kuitupohjaisen vuoan, joka soveltuu elintarvikkeille, jotka on aiemmin pakattu muoviin. Myös englantilainen Skipping Rocks Lab kehittää pakkausmateriaaleja kasveista ja merilevästä. Se on kehittänyt pallomaisen läpinäkyvän vesipullon, jonka kuoren voi syödä.

 


LAJITTELUSUUNNITTELU

Kuvaus: Lajittelupisteen suunnittelupalvelu  

Minkä ongelman ratkaisee: Huolellinen lajittelu vaatii useiden eri jätelajien erottelua, mihin puolestaan tarvitaan tilaa ja välineitä. Ammattimaisen suunnittelun avulla lajittelupisteelle voidaan löytää neliötehokas ja nätti ratkaisu.

Kohderyhmä: Kotitalouksille ja yrityksille

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Rakentaja.fi sivulla on ohjeistusta lajittelun suunnitteluun kotona. Samoin TTS tutkimus on tehnyt asiasta tiedotteen. Erilaisia lajittelujärjestelmiä on myös saatavilla (esimerkki).

 


BONUSTIN

Kuvaus: Palkitsemisjärjestelmä lajitteluun. Keräyspisteellä sensorit arvioivat lajittelun onnistumista ja antavat siitä palautetta lajittelijalle.  

Minkä ongelman ratkaisee: Ei ole kannustinta lajitella.

Kohderyhmä: Jätehuoltoyhtiöt > kuluttajat

---

Kuvaus: Palkitsemisjärjestelmä lajitteluun. Lajitteluun panostaneet yritykset/taloyhtiöt saavat tunnustuksen onnistumisestaan. Voivat käyttää sitä markkinoinnissaan. Esim. kun lajittelee tietyn määrän, niin jokin osa jätehuoltomaksusta menee hyväntekeväisyyteen.  

Minkä ongelman ratkaisee: Ei ole kannustinta lajitella.

Kohderyhmä: Jätehuoltoyhtiöt > yritykset, taloyhtiöt

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Lahden Talot on toteuttanut Luukuta oikein -lajittelukilpailuja.

 


PAPERIKIERRÄTIN

Kuvaus: Paperien lajittelua varten oma ympäristöystävällinen paperikassi, jonka voi laittaa paperinkeräykseen.

Minkä ongelman ratkaisee: Moni vie paperit keräykseen käyttämällä kaupan ruskeaa paperikassia. Se tulisi kuitenkin lajitella kartonkeihin. Vain puhtaasti paperiset (ei laminoidut), valkoiset, voimapaperista tehdyt, paperinarukannikkeiset kassit voi laittaa keräyspaperin joukkoon. Kuitenkin kierrätetystä materiaalista tehty paperikassi olisi tarkoitukseen ympäristöystävällisempi.

Kohderyhmä: Kotitaloudet

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Tarjolla on paljon erilaisia paperikasseja, joista monia ei kuitenkaan voi laittaa paperinkeräykseen. Everyday Design tekee valkoisia voimapaperista tehtyjä paperikasseja sekä Helsinki-paperikassitelineitä, joita se markkinoi käytännölliseksi lajitteluun ja oman lajittelupisteen tekemiseen. Ihmiset käyttävät myös esim. kestokasseja papereiden viemiseen lajittelupisteille – paperit tyhjennetään kassista ja kassi viedään kotiin uutta käyttökertaa varten.

 


MUOVINKERÄYSAUTO

Kuvaus: Kiertää keräämässä muovijätteen.

Minkä ongelman ratkaisee: Muovijätettä ei tarvitse lähteä erikseen viemään usein useamman kilometrin päässä sijaitseviin muovinkeräyspisteisiin.

Kohderyhmä: Kotitaloudet

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Maatalousmuoveille on oma noutopalvelu (esim. Fortum, Vestia).  

 


JAKKARAKOMPOSTI

Kuvaus: Helposti liikuteltava sisäkomposti, joka voi toimia myös pienenä pöytänä ja jakkarana.  

Minkä ongelman ratkaisee: Jos asuu muualla kuin omakotitalossa, ulkokompostin hankinta on hankalaa. Jakkarakompostissa voi kompostoida myös pienempiä määriä. Kompostori sointuu sisustukseen, koska se roska-astian sijaan näyttää jakkaralta. Jakkarakompostorista ei koidu myöskään hajuhaittoja.

Kohderyhmä: Kuluttajat

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Tarjolla on useita erilaisia keittiökompostoreja. Suomessa tunnetuin on ehkä Bokashi. Olemassa olevia malleja ei voi käyttää muuhun tarkoitukseen kuin kompostointiin (esim. pöytä, jakkara).

 


JÄTEVAHTI

Kuvaus: Automatiikka, joka valvoo lajittelun onnistumista esim. siten, että vain sen roska-astian kansi avautuu, johon jätteen voi laittaa.

Minkä ongelman ratkaisee: Jätteitä ei laiteta siihen roskikseen, johon ne kuuluisivat.

Kohderyhmä: Kotitaloudet, yritykset, jätehuoltoyhtiöt

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Ranskalaiset tutkijat ovat ideoineet esimerkiksi, että pakkauksissa olisi rfid-koodi, jonka mukaan älyroskis tunnistaisi, mistä jätelajista on kyse. Älyroskis ei aukea, mikäli sinne yritetään laittaa sellaisesta materiaalista tehtyä roskaa, joka ei siihen roskikseen kuulu.

 


ERÄLAJITIN

Kuvaus: Luontoretkeilyyn soveltuva ratkaisu, johon on helppo kerätä ja valmiiksi lajitella retkellä syntyneet roskat ja jossa ne on kätevä kantaa ja lopulta viedä keräyspisteelle.

Minkä ongelman ratkaisee: Luontoon suuntautuneella retkellä syntyneet roskat kerätään helposti yhteen muovipussiin ja tiputetaan siitä - tarkemmin lajittelematta - samaan roskalaatikkoon.

Kohderyhmä: Eräretkiä ryhmille järjestävät yritykset yms. tahot, aktiivisesti luonnossa liikkuvat

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Erityisesti retkeilyyn tarkoitettuja lajitteluvälineitä ei ensi googlettamalla löytynyt markkinoilta.

 


ISO BIOPUSSI

Kuvaus: Taloyhtiöiden biojäteastioihin sopiva iso biojätepussi (sovellettavissa myös kotitalouskäyttöön)

Minkä ongelman ratkaisee: Pussi ei irtoa astian seinistä ja valu astian pohjalle. Se on kuitenkin helppo ja nopea kipata jätteenkeräysautoon ja vaihtaa uuteen.

Kohderyhmä: Jätehuoltoyhtiöt

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Tällä hetkellä käytössä on usein iso, ohut biohajoavasta muovista tehty jätepussi, jonka suu kiinnitetään astiaan reunan ympäri kiepauttamalla. Pussi ei pysy kovin hyvin paikoillaan.

 


LAJITTELULAATIKKO

Kuvaus: Lajittelulaatikko toimii hajuttomien (esim. metallit, lasit, paristot, lääkkeet) roskien lajitteluratkaisuna tilanteissa, joissa keittiön allaskaappiin ei mahdu riittävän montaa eri lajitteluastiaa. Lajittelulaatikko on sisustukseen sopiva ja sitä voidaan käyttää istuimena tai pöytätasona. Lajiteltavat jätteet saa piiloon laatikkoon ja niille on laatikossa omat astiansa, joiden irrotettavan sisuksen voi ottaa kätevästi mukaan ja kuljettaa keräyspisteelle.

Minkä ongelman ratkaisee: Sekalaiset pinot ja nyssäkät kotona häviävät (kun lajitellut roskat eivät mahdu allaskaappiin).

Kohderyhmä: Kotitaloudet

Esimerkkejä kilpailevista/vastaavista tuotteista: Brabantia valmistaa design roska-astiaa, jota pidetään esillä. Sitä voi ostaa eri väreissä ja sen sisään voi valita eri kokoisia astiavaihtoehtoja (1-3 kpl).