Muovin monet mahdollisuudet liiketoimintaan perjantaina 4.5. klo 12-15 Joensuun Tiedepuistolla


Tilaisuus järjestetään Joensuun Tiedepuistolla Network Oasiksen
Temple of Challenge -salissa osoitteessa Länsikatu 15, Joensuu.

EU:n uuden muovistrategian mukaan kaiken EU:n alueella käytettävän muovin tulisi olla kierrätettävää tai uudelleen käytettävää reilun kymmenen vuoden päästä. Suomi on silti vielä kaukana muovinkeräyksen kärkimaista. Miten muovi saataisiin paremmin talteen ja uusiokäyttöön? Vai pitäisikö sille keksiä kokonaan korvaavia materiaaleja?

Tilaisuudessa tarkoituksena on nostaa esille ongelmakohtia, joita muovin lajitteluun, keräykseen ja jatkohyödyntämiseen vielä tällä hetkellä liittyy. Samalla herätellään ajatuksia siitä, kuinka yritykset voisivat kehittää näihin uusia ratkaisuja.

 


OHJELMA klo 12-15

 

Muovialan kehitysnäkymät ja uudet liiketoimintamahdollisuudet
Vesa Taitto, Muoviyhdistys. Vesa edustaa maailman kolmanneksi vanhinta muovialan järjestöä, Muoviyhdistystä, jonka jäsenistöön kuuluu niin muovituotteita valmistavia yrityksiä, suunnittelijoita, muotoilijoita kuin tutkijoitakin. Vesalla on vahvaa markkinoinnin ja kansainvälisen kaupan osaamista ja hän puhuu tilaisuudessa muovialan kehitysnäkymistä ja uusista liiketoimintamahdollisuuksista.

Muovipakkausten kierrätys - haasteet ja mahdollisuudet
Peter Rasmussen, Suomen Uusiomuovi Oy. Peterillä on 7 vuoden kokemus muovipakkausten tuottajavastuuasioiden hoitamisesta Suomen Uusiomuovi Oy:ssä. Yritys on muovipakkausalan tuottajayhteisö, joka edistää muovipakkausten kierrätystä. Peterillä on vankkaa kokemusta mm. markkinoinnista, viestinnästä ja kansainvälisestä myynnistä ja hän kertoo tilaisuudessa muovipakkauksista kiertotalouden näkökulmasta.

Kierrätysmuovien kemialliset ja toksikologiset riskit sekä niiden tunnistaminen
Samuel Hartikainen, FM, Itä-Suomen yliopisto. Samuel  työskentelee Itä-Suomen yliopistossa väitöskirjatutkijana. Hän kehittää väitöskirjatyössään menetelmiä kierrätysmateriaalien, erityisesti kierrätysmuovien ja -kumien kemiallisten ja toksikologisten riskien tunnistamiseksi ja arvioimiseksi. Hartikainen tutkii myös ympäristöön leviäviä mikromuoveja ja kehittää analyysimenetelmiä niiden sisältämien kemiallisten yhdisteiden tunnistamiseen ympäristöterveyden riskinarvion tekemiseksi. Samuel  kertoo tilaisuudessa muovien kierrätyksen haasteista.

Kuinka muotinäytöksestä tuli muovinäytös?
Outi Luukko, TouchPoint.  Outi on TouchPointin toimitusjohtaja ja partneri. Yrittäjyystaustaa hänellä on vuodesta 1992 lähtien ja aiempaa kokemusta mainosmaailmasta ja designin saralta. TouchPoint on vuonna 2008 perustettu suomalainen kasvuyritys. Sen missiona on olla maailman vastuullisin työvaatevalmistaja. TouchPointin työvaatteita käyttävät esim. Hesburger, Finavia ja Yliopiston Apteekki. Yrityksellä on kaksi omaa valmisvaatemallistoa RAFLA ja HEAL. Sijoitusyhtiö Taaleri (Kiertotalouden rahasto) on investoinut sen kasvuun ja kansainvälistymiseen.  Outi kertoo kokemuksistaan kiertotaloudesta.

Kahvitauko

Paneelikeskustelu: Muovin monet mahdollisuudet
Mukana Samuel Hartikainen, Vesa Taitto, Outi Luukko, Peter Rasmussen sekä Matti J. Yrjänä.

 

Matti J. Yrjänä tulee Hansa Kontakt Ky:stä. Yritys on tuttu HALAIN-innovaatiosta, joka on maailman ainoa kasvukiinnike eläviin puihin. Halain ei vahingoita puuta, vaan kasvaa sen mukana. Lisäksi sen voi kiinnittää aina uudelleen ja uudelleen. Halain valmistetaan kierrätetyistä limsapullon korkeista.