Paikkatietopohjaiset tehtävät Kolille

Kolin kansallispuistoon liittyvät paikkatietotehtävät on laadittu ongelmaperustaisen tutkivan oppimisen periaatteiden mukaisesti, joiden avulla voidaan kehittää maantieteellistä ajattelua. Lisäksi paikkatiedon avulla voidaan tukea tilallisen ajattelun kehittymisistä osana geologista tietoutta. Geologinen tieto on paikkaan sidottua ja kallioperä ja sen ominaisuudet vaikuttavat monien ilmiöiden alueellisiin esiintymisiin.

Tehtävissä tutustutaan Kolin alueen kallio- ja maaperään ja siihen, kuinka ne vaikuttavat  kansallispuiston maisemaan ja kasvistoon. Tehtävien aerogeofysikaaliset aineistot auttavat yhdistämään (geo)fysiikkaa ja kemiaa luonnonmaantieteen lukio-opetukseen. Tehtävät tehdään ilmaisella verkosta ladattavalla Google Earth –sovelluksella.

Opettajan ja opiskelijan käsikirja (PDF -tiedosto 900 Kt)
GIS -aineistot

Paikkatietoaineistojen latausohjeet:
Paikkatietotehtävien ratkaisemisessa suositetaan käytettäväksi Mozillan selainta. Tällöin paikkatietoaineisto tuodaan Google Earthiin klikkaamalla oheista GIS-aineistot linkkiä, jonka jälkeen aineisto on latautunut koneeseesi. Klikkaamalla ladattua tiedostoa Google Earth avautuu ja aineisto näkyy ohjelmassa Paikat -kansiossa.

Jos joudut käyttämään Explorerin selainta sinun tulee toimia seuraavasti, jotta aineisto toimisi oikein:
1. Klikkaa tiedosto auki.
2. Tallenna tiedosto tietokoneeseesi.
3. Pura zip-tiedostot (komento ”Pura tiedostot”).
4. Klikkaa purettua tiedostoikonia ja Google Earth avautuu normaalisti.

Jos haluat, että GIS-aineistot jäävät Google Earthiin ohjelman sulkemisen jälkeen, tallenna aineisto Omat paikkamerkinnät -kansioon (ohjelma kysyy suljettaessa).