Rempseä ravitsemusterapeutti

Vuoden alumni Hanna Partanen on oma itsensä työssä ja vapaa-ajalla.

Teksti Ulla Kaltiala Kuvat Tuija Hyttinen, Mikko Mäntyniemi

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen valittiin keväällä Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumniksi. Rehtori Jukka Mönkkösen mukaan Partanen on edistänyt tärkeää asiaa pitämällä esillä asiantuntevaa tietoa ravitsemuksesta. Ravitsemustiede kuuluu yliopiston keskeisiin oppialoihin, ja Partanen on toiminnallaan myös edistänyt alan näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Kuopiossa ravitsemusterapeutiksi opiskellut Partanen ei tosiaankaan ole pitänyt kynttiläänsä vakan alla. Hän on esiintynyt televisiossa, kirjoittanut kirjoja ja ollut mediassa paljon esillä asiantuntijana. Ravitsemusterapeutin vastaanoton lisäksi hän pitää ravitsemusaiheisia luentoja ja koulutuksia esimerkiksi työyhteisöille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Blogissaan hän on kertonut kaikelle kansalle elämäntapatempauksistaan, herkuttomasta vuodesta ja kunnonkohotuksesta, ”Fikini Bisneksestä”.

– En halua kohdata asiakkaita missään roolissa vaan omana itsenäni, lupsakkana savolaisena, hän toteaa.

Rempseä ulosanti voikin edistää Partasen missiota: oikean tiedon välittämistä ravitsemuksesta ja syömisestä.

– Ihmisiä ahdistaa netistä ja sosiaalisesta mediasta tulviva, ristiriitainen tieto. Asiantuntijoina esiintyy myös ihmisiä, joilla ei ole alan koulutusta. Joudunkin usein korjaamaan vääriä käsityksiä.

Partasta haastatellaan usein ravitsemukseen liittyvistä aiheista. Aina lopputulos ei miellytä: valmiissa jutussa asiat kärjistetään ja otsikot tehdään klikkausten ehdoilla. Silti hänen mielestään on tärkeää, että perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa ovat äänessä myös ne, joilla on asioista tutkittua tietoa.

– Takavuosien valistuspuheen sijaan on vain oltava valmis aktiiviseen keskusteluun.

Valinta vuoden alumniksi julkistettiin yliopiston vuosipäivänjuhlassa maaliskuussa. Partanen tapasi päivän aikana myös ravitsemustieteen opiskelijoita ja kertoi heille kokemuksiaan ja ajatuksiaan asiakastilanteista ravitsemusterapeutin työssä.

Partasen mukaan ravitsemusterapeutin vastaanotolla keskustellaan paljon muustakin kuin ruoasta, esimerkiksi stressistä ja unenpuutteesta.

– Molemmat vaikuttavat todella paljon syömisen hallintaan. Erityisesti liikapainoisilla on paljon stressisyömistä. Juttelemme siitä, miten väsymys ja stressi vaikuttavat elimistön toimintaan – miksi ne epäterveelliset herkut himottavat tavallistakin enemmän.

– Iso muutos on tapahtunut siinä, miten asiakkaat puhuvat alkoholinkäytöstään. Ennen minun piti aina nostaa kissa pöydälle, mutta nyt varsinkin miehistä moni ottaa itse alkoholin puheeksi ja kertoo olevansa valmis vähentämään tai jo vähentäneensä alkoholin käyttöä. Se on todella hyvä asia.

Viime aikoina Partanen on puhunut paljon taukojen puolesta.

– Kun pitää päivällä kunnon lounastauon ja kahvipaussin, jaksaa vielä illalla kotonakin tehdä jotain. Työpaikoilla voi olla kuitenkin olla sellainen sosiaalinen paine, ettei taukoja kehtaa pitää. Tätä haluaisin muuttaa, sillä päivään tarvitaan palautumisen hetkiä. Itse lukittaudun vaikka kymmeneksi minuutiksi vessaan työkeikoilla, että saan hetken palautua.

Partanen pysyy samassa todellisuudessa kuin asiakkaansa katselemalla televisiosta superdieettejä ja seuraamalla sosiaalisen median keskusteluja. Hän ei pelkästään neuvo, vaan ottaa myös asiakkaiden vinkeistä vaarin ja laittaa itsensä likoon.

– Tuttujen kollegoiden kanssa kokeilemme joskus erilaisia dieettejä, että tiedämme, miltä ne tuntuvat. Vuoden herkuttomuuttakin testasin, ettei asiakkaiden tarvitse.

Miten kävi?

– Vuoden aikana paino kyllä tippui lähelle opiskeluajan lukemia, mutta totesin, että on kuitenkin mukavampaa syödä välillä herkkuja ja olla muutaman kilon verran painavampi.

Kuva: Ravitsemustieteen opiskelijat Elisa Silvennoinen, Eliisa Girsén ja Titi Kivilaakso tulivat kuulolle, kun Hanna Partanen kertoi kokemuksiaan ravitsemusterapeutin työstä.

Vuoden alumni

KUKA Hanna Partanen on laillistettu ravitsemusterapeutti. Hän valmistui terveystieteiden maisteriksi silloisen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitokselta vuonna 2004 ja on sen jälkeen toiminut ravitsemusterapeuttina, kouluttajana ja yrittäjänä.

MITÄ Partanen perusti ravitsemus- ja terveyspalveluita myyvän yrityksen, Nutrifilian, vuonna 2005 ja tuli suurelle yleisölle tunnetuksi Olet mitä syöt -ohjelman juontajana. Hän kommentoi eri medioissa aktiivisesti ravitsemusaiheita ja on kirjoittanut neljä alan kirjaa.  

MISSÄ Partanen tekee päivittäistä työtään pääkaupunkiseudulla, mutta usein hänet nähdään luennoimassa muuallakin Suomessa.

Juttu on julkaistu Saima-lehdessä 2/2017