Desentum haastaa perinteisen allergian siedätyshoidon

Vuonna 2011 perustettu suomalainen biolääkeyritys Desentum kehittää uudenlaisia, immunoterapeuttisia tuotteita allergian hoitoon. Yrityksen taustalla on 20 vuoden monialainen tutkimustyö Itä-Suomen yliopistossa ja pitkä yhteistyö VTT:n kanssa.

Allergiatutkimus alkoi Joensuun yliopistossa jo 20 vuotta sitten yhteistyössä Kuopion yliopiston kliinisen mikrobiologian laitoksen kanssa.

– Silloin tutkittiin lehmän hilseen allergeeniä. 15 vuotta sitten alkoi yhteistyö VTT:n Kristiina Takkisen tutkimusryhmän kanssa, tutkimme aluksi maitoallergiaa aiheuttavaa lehmänmaitoproteiinia. Kymmenen vuotta sitten pystyimme ensimmäistä kertaa määrittämään ensimmäisen allergeenin ja siihen sitoutuvan IgE- vasta-aineen rakenteen, muistelee professori Juha Rouvinen kemian laitokselta.

Yliopistosta mukana yrityksessä ovat myös projektitutkija Merja Niemi, joka keskittyy kiderakenteen määrittelyyn, sekä professori Janne Jänis, jonka alaa on massaspektrometrian hyödyntäminen allergeenin määrittelyssä. Desentumin toimitusjohtajana toimii Pekka Mattila, jolla on pitkä kokemus biolääketieteen yritystoiminnasta. Hän oli perustamansa Finnzymesin toimitusjohtajana pitkään.

– Viemme parhaillaan koivuallergiaan liittyvää immunoterapiatuotetta kliinisiin tutkimuksiin. Menetelmämme muistuttaa siedätyshoitoa, mutta siinä käytetään bakteerissa geeniteknologian avulla tuotettua puhdasta hypoallergeenia. Tavallisessa siedätyshoidossa käytetään uutteita, jotka ovat useiden eri aineiden seoksia, kuvailee Rouvinen.

Desentumin tuottama hypoallergeeni muistuttaa suuresti luonnon allergeeneja, mutta siinä allergeenisuutta on vähennetty. Uuden hypoallergeenin puhtauden ja oikean rakenteen analysoinnissa massaspektrometri on todella tärkeä, se paljastaa allergeenimolekyylin rakenteen atomitasolle saakka.

Suurenkin molekyylin rakenne pystytään nykyään myös määrittämään kolmiulotteisena nopeasti ja tehokkaasti. Määritettyä molekyylin rakennetta voi nykyään tutkia vaikka mökillä kannettavalla tietokoneella.

– Uuden immunoterapiatuotteen matka kuluttajien tuotteeksi on pitkä. Testaamme nyt uutta immunoterapiatapaa, ja se vie aikaa. Jatkossa menetelmää voi soveltaa myös muihin allergeeneihin, kuten heinä-, hevos- ja koira-allergeeneihin.

– Meillä on siis tässä tulossa uudentyyppinen ”allergiarokote”, siis immunoterapiatuote – sanaa ”rokote” ei saa käyttää tässä yhteydessä. Teknologiallamme voidaan tehdä puhdasta, kontrolloitua proteiinivalmistetta biofarmaseuttisiin tuotteisiin.

Allergiarokotteita kehitetään parhaillaan kiivaasti muuallakin, mutta vastaavaa lähestymistapaa ei ole käytössä muualla. Desentumin analytiikka ja laadunvarmistus ovat massaspektrometrian myötä aivan omaa luokkaansa.

– Immunoterapiahoidossa tavoitteena on saada tuloksia nopeasti ja vähemmällä pistosmäärällä, sanoo Rouvinen.

Kuva: Kun lehmänmaidon allergeeniproteiini ja kaksi vasta-ainetta yhdistyvät, syntyy allerginen reaktio, jolloin solu hajoaa ja vapauttaa histamiinia. Molekyylin pintaa voidaan muuttaa mutaatiolla, eli vaihtamalla aminohappo toiseksi, tällöin allergeeni ei tartu enää siihen. Kuva Juha Rouvinen.

Desentum

Desentum on suomalainen biolääkeyritys, joka kehittää uudenlaisia, immunoterapeuttisia tuotteita allergian hoitoon. Immunoterapeuttisen hypoallergeenit muuttavat elimistön reaktion allergeenejä kohtaan. Ainutlaatuisen teknologian avulla on mahdollista parantaa allergian hoitoa tulevaisuudessa merkittävästi.

http://www.desentum.fi/

Juttu on julkaistu Saima-lehdessä 3/2017