”Yliopistostamme on hyvä ponnistaa maailmalle”

Vuoden alumniksi valittiin lokakuussa Medfiles Oy:n toimitusjohtaja Tuija Keinonen. Hän on valmistunut proviisoriksi vuonna 1989 ja väitellyt farmasian tohtoriksi vuonna 2003.

Teksti Marianne Mustonen Kuva Studio Liisa

Keinonen kertoi Vuoden alumni -nimityksen olleen mukava yllätys.  

— Olen todella otettu tästä valinnasta ja luottamuksen osoituksesta. Arvostan tätä suuresti, sanoi Keinonen.

— Yliopistolla on ollut hyvin suuri merkitys elämässäni. Se on luonut jykevän pohjan ja ollut läsnä työurallani oikeastaan koko ajan, tavalla tai toisella. Tämän toivon säilyvän jatkossakin.  

Pohjois-Karjalan Polvijärveltä kotoisin olevan Keinosen uran merkittäviä käännekohtia ovat olleet proviisorin tutkinnon suorittaminen ja työpaikan löytyminen yliopiston kautta. Medfiles on yliopistosta lähtöisin oleva start-up -yritys. Tärkeää Keinoselle on ollut myös farmasian tohtoriksi valmistuminen työn ohessa vuonna 2003.  

— Olen aina ollut hyvin työorientoitunut ja saanut mahdollisuuden edetä työssäni Medfilesilla kliinisten tutkimusten päälliköstä nykyiseksi konsernin toimitusjohtajaksi. Olin pitkään myös yrityksen osakkaana.  

— Viimeisin käännekohta oli yrityksemme myyminen japanilaiselle pörssilistatulle CRO-alan yritykselle kaksi vuotta sitten. Tästä avautui mielenkiintoinen maailma Japaniin ja koko Aasian liike-elämään, sekä kulttuuriin, Keinonen totesi.

— Kaikista näistä muutoksista olen oppinut valtavasti, ja ne ovat luoneet vankkaa pohjaa tulevaan. Olen esimerkiksi saanut toimia yliopistossa ohjaus- ja johtoryhmissä, puhujana tapahtumissa ja yliopiston apteekin sekä yliopistosäätiön hallituksissa.   

 

Opiskeluajoista Keinonen muista erityisesti orgaanisen kemian ja lääkkeen valmistuksen harjoitustyöt, jotka olivat erittäin opettavaisia. Vaarallisilta tilanteiltakaan ei kemian laboratoriotöissä aina vältytty.  

— Tietenkin mieleen ovat jääneet myös ratkiriemukkaat opiskelijabileet. Ahkerasti opiskeltiin, mutta ahkerasti taidettiin vastapainoksi juhliakin. Mieleen jäi myös tietynlainen modernius ja mutkattomuus, miten professorit, muu henkilökunta ja opiskelijat toimivat yhdessä. Yliopisto oli hyvä ”koti” nuorelle opiskelijalle.

— Yliopistostamme saa vankan opin ja merkittävän pohjan työelämään, josta on hyvä ponnistaa maailmalle – olipa se sitten lähelle kotikaupunkiin, kotimaahan tai kauas kansainvälisille markkinoille, Keinonen muistutti.  

 

KUKA Tuija Keinonen valmistui Kuopion yliopistosta proviisoriksi vuonna 1989 ja väitteli farmasian tohtoriksi vuonna 2003.

MITÄ Keinonen valittiin Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumniksi lokakuussa.

MISSÄ Keinonen on Medfiles Oy:n toimitusjohtaja. Hän toimii myös Viron kunniakonsulina.

Julkaistu Saima-lehdessä 3/2019