Gastroenterologia

2. Gastroenterologia (ruoansulatuskanavan sairaudet)

Tupakointi lisää riskiä sairastua mahalaukun- ja pohjukaissuolen limakalvon vaurioihin, vatsa- ja ohutsuolen haavaan. Tupakoivilla on myös selvästi suurempi vaara kuolla mahahaavaan verrattuna tupakoimattomiin.

On todennäköistä, että tupakoinnin lopettaminen edistää mahahaavan parantumista ja tupakoimattomuus suojaa mahahaavan syntymiseltä.

2.1. Mahahaava

Tutkimukset näyttävät siis vahvan yhteyden tupakoinnin ja mahahaavan välillä. Näyttöä on myös siitä, että syy-yhteys olisi olemassa tupakoinnin ja mahahaavan komplikaatioiden välillä.

Tutkimusten mukaan tupakoinnilla ei kuitenkaan ole vaikutusta mahahaavan parantumiseen tai uusiutumiseen Helicobacter Pylori -infektion häätöhoidon onnistuessa. On jonkin verran todisteita siitä, että Helicobacter Pylorin häätöhoito onnistuu huonommin tupakoitsijoilla kuin tupakoimattomilla.

Mahahaavan syntymekanismi

Suoliston limakalvon lima ja bikarbonaatit neutralisoivat mahahappoa. Jos tämä suojaava mekanismi ei toimi riittävän hyvin, tai jos vaurioittavat tekijät ovat vahvempia kuin puolustavat mekanismit, syntyy mahahaava.

Yksi todennäköisimmistä mekanismeista, jolla tupakointi aiheuttaa mahahaavan, on nikotiinin mahahapon tuotantoa lisäävä vaikutus sekä vatsahappojen takaisin virtauksen lisääntyminen (refluksitauti). Nikotiini vähentää myös haiman emäksisen eritteen ja prostaglandiinien vaikutusta.  Prostaglandiinit ovat kudoshormoneja, joilla on vaikutuksia monien elinten toimintaan.

Tupakoinnin ja mahahapon eritteen välisestä yhteydestä on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Tupakointi aiheuttaa vatsahappojen takasin virtausta mahalaukkuun, lisää vapaiden radikaalien tuotantoa ja edistää vasopressiini hormonin vapautumista, jonka vaikutuksesta virtsaneritys vähenee ja virtsa väkevöityy.

Tupakointi estää jatkuvasti mahan limakalvon limaneritystä ja vaikuttaa myös haiman bikarbonaattien eritykseen.