3. Dermatologia eli ihotautioppi

Tupakointi vanhentaa ihoa voimakkaasti: ihon kimmoisuus vähenee, iho rypistyy ja muuttuu väriltään harmahtavaksi. Tupakoinnilla on syyosuutta tai pahentavaa vaikutusta myös moniin varsinaisiin ihosairauksiin.

3.1. Rypyt ja ihon vanheneminen

Monella tupakoijalla ryppyjen ilmestyminen tai pelko niiden ilmestymisestä on parempi motivaatio lopettaa tupakointi kuin pelko syövästä, sydän- tai keuhkotaudista. Naisilla, jotka ovat polttaneet askin päivässä tai enemmän noin 25 vuoden ajan, on viisinkertainen määrä ryppyjä tupakoimattomiin verrattuna.Tupakoivilla naisilla on harmaa ja kalpea iho sekä enemmän ryppyjä kuin tupakoivilla miehillä.

Tarkka mekanismi, kuinka tupakka aiheuttaa ryppyjä, on tuntematon. Tupakoitsijan elastiini on paksumpi ja pirstoutuneempi. Tupakoinnin aiheuttama ihon verinahan jatkuva hapenpuute on yksi mahdollinen syy tähän. Vähentynyt kollageenituotanto (jatkuva hapenpuute) ja geneettiset tekijät vaikuttanevat myös.

Tupakointi on liiallisen auringonvalon ohella merkittävä ihon ennenaikaisen vanhenemisen aiheuttaja. Sekä aktiivinen että passiivinen tupakointi vaikuttavat ihoon.

Tupakoijien ihon rakenne arvioidaan keski-iässä noin 10 vuotta vanhemmaksi kuin tupakoimattomilla ikätovereilla. Koska osa verenkierron häiriöistä on nikotiinin vaikutusta, nuuskalla on tässä mielessä sama vaikutus kuin poltetuilla tupakkatuotteilla. Vaikutus verenkierrossa on suurin pienissä verisuonissa ja johtaa pitkään tupakoineiden tyypilliseen, harmahtavaan ihonväriin pintasuonten jatkuvan supistustilan vuoksi.

3.2. Ihosairauksia, joissa tupakalla on merkittävä syyosuus

Märkivä hikirauhastulehdus

Märkivä hikirauhastulehdus (hidradenitis suppurativa, acne inversa, taiveakne) on krooninen, sisäsyntyinen, aknen kaltaisten sairauksien ryhmään kuuluva ihotauti, jossa esiintyy toistuvia paiseita ja arpeutuneita muutoksia taivealueilla (nivustaipeet, kainalot).

Tutkimuksessa, jossa tutkittiin Hidradenitis Suppurativa -potilaita, 84 % naisista ja 85 % miehistä olivat tupakoijia sairauden alkaessa. On mahdollista, että tupakointi altistaa Hidradenitis Suppurativalle muuttamalla neutrofiilien ja hikirauhasten toimintaa, erittämällä tupakan sisältämiä toksisia aineita hikeen ja huonontamalla haavan paranemista.

Palmoplantar pustulosis (PPP)

PPP on kohtalaisen yleinen, märkärakkuloitä kämmeniin ja jalkapohjiin tekevä ihosairaus.

Tutkimukset näyttävät, että 80 - 100 % PPP-potilaista ovat tupakoijia. Valitettavasti tupakoinnin lopettaminenkaan ei aina vaikuta myönteisesti taudin kulkuun. Patofysiologinen mekanismi tupakoinnin ja PPP:n välillä on tuntematon, mutta neutrofiilien muuttunut toiminta on luultavasti yksi syy.

Psoriasis

Psoriaatikoilla iholle syntyy paksuhkohja, hilseileviä läisikiä, joskus laajaltikin. Psoriasista on noin 2 %:lla väestöstä. Psoriasikseen liittyy usein niveltulehduksia ja -kipuja.

Tupakoinnin ja psoriasiksen välillä on selkeä yhteys olemassa, mutta yhteys ei ole yhtä vahva kuin PPP:ssä. Tupakoinnin ja psoriasiksen yhteyden patofysiologinen mekanismi ei ole täysin selvä.

Iho- ja limakalvosyövistä

Tupakointi lisää riskiä sairastua ihon levyepiteelisyöpään ja tupakointi on myös tavallisempi ihon tyvisolusyövässä ja melanoomassa. Vaikutus johtuu luultavasti tupakoinnin vaikutuksesta immuunijärjestelmään. Tupakointi voi vaikuttaa kielteisesti ihosyövän ennusteeseen.

Tupakointi on merkittävä riskitekijä myös huuli- ja suusyövässä. Jälkimmäisestä on kirjoitettu syöpätautien yhteydessä.

Muita ihosairauksia ja -oireita

Buergerin tauti ja sen ihomanifestiot liitetään vahvasti tupakointiin. Tämä valtimo- ja laskimotukoksia aiheuttava tulehduksellinen tauti on toiselta nimeltään thromboangiitis obliterans.  Kyseessä on ei-ateroskleroottinen tila, joka vaurioittaa ylä- ja alaraajojen pieniä ja keskisuuria suonia.

Tupakointi on myös riskitekijä Discoid Lupus Erythematosukseen (LED). LED on krooninen valoherkkä autoimmuunitauti, joka voi arpeuttaa ihoa.Tupakointi aiheuttaa myös keltaisia läiskiä sormiin ja kynsiin.

On myös tutkimuksia, jotka ovat näyttäneet, että tupakoijilla olisi lisääntynyt todennäköisyys ennenaikaisesti harmaantuneisiin hiuksiin.