9. Silmäsairaudet

Harmaakaihi on johtava sokeutumisen syy maailmassa. Kaihilla tarkoitetaan mykiön samentumista, jonka vuoksi valon kulku verkkokalvolle vaikeutuu ja näkö heikkenee. Yleisin syy kaihin kehittymiseen on ikääntyminen. Kaihi luokitellaan useisiin alatyyppeihin.

Tupakoinnilla ja tumakaihilla on syy-yhteys. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä sairastua tumakaihiin. On myös jonkin verran todisteita siitä, että tupakointiin voi liittyä lisääntynyt riski takakapselin kaihiin.

9.1 Harmaakaihi

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä sairastua tumakaihiin. On myös jonkin verran todisteita siitä, että tupakointiin voi liittyä lisääntynyt riski takakapselin (subkapsulaarinen) kaihiin.

Tupakansavu sisältää paljon aineita, joilla on kyky vahingoittaa linssin valkuaisaineita. Tutkimusten mukaan Kadmium, lyijy, tiosyanaatti ja aldehydit vaikuttavat olevan tärkeitä. On myös mahdollista, että tupakointi aiheuttaa harmaakaihia epäsuoran mekanismin avulla vähentämällä antioksidanttipitoisuutta. Antioksidantit suojaavat silmää happiradikaaleja vastaan. Antioksidanttien merkitys harmaakaihin suojamekanismissa on kuitenkin vielä hieman epäselvä.

Tupakoinnin lopettamisen ja harmaakaihin kehittymisen yhteydestä ei ole olemassa kliinisiä tutkimuksia. Niissä tutkimuksissa, joissa tupakoinnin lopettaneilla tutkitaan riskiä sairastua harmaakaihiin, löydetään usein pienempi riski harmaakaihin etenemiseen ja kehitykseen lopettamisen jälkeen. Mekanismi on luultavasti tupakointiin liittyvien aineiden väheneminen linssissä. Jo tapahtunut harmaakaihikehitys ei kumoudu.