12.12. Hyaluronaani – syövän edistäjä ja lääkehoidon kohde

FM Anne Kultti, väitös 12.12.2009 klo 12, Snellmania L21, Kuopio

Lääketieteellinen tiedekunta / Solubiologia

Hyaluronan in Cancer – Regulation and Consequences of Hyaluronan Biosynthesis (Hyaluronaanituotannon säätely ja vaikutukset syövässä)

Vastaväittäjä: Professori Thomas N. Wight, Benaroya Research Institute
Kustos: Professori Markku Tammi, Kuopion yliopisto

Anne Kultti tutki väitöskirjassaan ihmisen kudoksissa yleisesti esiintyvän sokerimolekyylin, hyaluronaanin, aineenvaihduntaa sekä vaikutuksia munasarjasyövässä ja viljellyissä syöpäsoluissa.

Tulokset osoittavat, että hyaluronaanin määrä lisääntyy jopa satakertaiseksi kaikkein aggressiivisimmissa munasarjasyövissä. Hyaluronaanituotannon lisääminen saa aikaan syöpäsolujen muuttumisen "siilimäisiksi" pitkien solu-ulokkeiden kasvaessa niihin. Tämä laajalti huomiota herättänyt havainto voi selittää sen, miksi hyaluronaani suojaa syöpäsoluja ja tekee ne vastustuskykyisemmiksi elimistön immuunipuolustukselle sekä syöpälääkkeille. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin kahden hyaluronaanituotantoa estävän yhdisteen vaikutusmekanismeja uusien syöpälääkkeiden kehittämiseksi.

Hyaluronaani on solujen pinnalla valmistettava ja soluväleissä esiintyvä pitkäketjuinen sokerimolekyyli. Sitä esiintyy lähes kaikissa kudoksissa, joissa sillä on tärkeä rooli kudosten toiminnalle. Hyaluronaani imee vettä itseensä, minkä vuoksi se on suosittu raaka-aine ihonhoitotuotteissa ja ryppyihin pistettävissä täyteaineissa.

Syövässä hyaluronaanin aineenvaihdunta häiriintyy, jolloin sen määrä moninkertaistuu ja sitä kertyy syöpäsolujen väleihin syöpäkudokseen. Tämä edesauttaa syövän etenemistä lisäämällä syöpäsolujen jakautumista ja tunkeutumista ympäröivään kudokseen. Hyaluronaanin hajoamistuotteet edistävät myös syövän kasvulle välttämätöntä verisuonten kasvua.

Hyaluronaanilla on tärkeä rooli syövän kasvussa ja kehittymisessä. Tutkimus johti ainutlaatuiseen havaintoon siitä, että hyaluronaanin lisääntynyt tuotanto muuttaa solujen muodon "siilimäisiksi", mistä osa hyaluronaanin syöpää edistävistä vaikutuksista voi johtua. Hyaluronaanin vaikutusten estäminen on tulevaisuudessa osa syöpien hoitoa. Kultin väitöstutkimuksessa tuotetut tiedot sen tuotannon säätelystä tarjoavat uusia kohteita syövän lääkehoidon kehittämiselle.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa Kuopion yliopiston julkaisuja D. Lääketiede, ISBN 978-951-27-1370-7. Sitä voi tilata yliopiston kirjaston julkaisumyynnistä, sähköposti: yrjo.valtanen@uku.fi, tai verkko-osoitteesta http://www.uku.fi/kirjasto/julkaisutoiminta/julkmyyn.shtml

Lisätietoja: Koordinaattori Anne Kultti, p. 050 538 0224, anne.kultti@uku.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2009

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin