27.11. Uusia laitteita uniapnean kotirekisteröintiin

Pekka TiihonenSairaalafyysikko, FK Pekka Tiihonen, väitös 
Perjantai 27.11.2009, klo 12:00, Canthian luentosali L3

Luonnontieteiden ja ympäristötieteiden tiedekunta/Lääketieteellinen fysiikka

Novel Portable Devices for Recording Sleep Apnea and Evaluating Altered Consciousness (Uusia laitteita uniapnean diagnostiikkaan ja tajunnan tason arviointiin)

Vastaväittäjä: Professori Hannu Eskola, Tampereen teknillinen yliopisto
Kustos: Professori (ma.) Juha Töyräs, Kuopion yliopisto

Uusia laitteita uniapnean kotirekisteröintiin

KYS:n sairaalafyysikko Pekka Tiihonen kehitti väitöstutkimuksessaan uusia laitteita uniapnean diagnostiikkaan. Kehitystyön tuloksena unenaikaisten hengityshäiriöiden mittaukset ovat aiempaa paremmin terveyskeskusten saatavilla.

Uniapnea eli unenaikainen katkohengitys on varsin yleinen sairaus. Terveys 2000-tutkimuksen mukaan 13 prosenttia miehistä ja kolme prosenttia naisista ilmoitti viikottaisista unenaikaisista hengityskatkoksista. Uniapneapotilaan hengitys saattaa katketa yön aikana useita satoja kertoja. Tämä rasittaa potilaan elimistöä ja vakavasta uniapneasta kärsivien kuolleisuus sekä sydäninfarktien että aivohalvauksen riski ovatkin merkittävästi kohonneet. Uniapnean tiedetään lisäävän myös diabeteksen ja verenpainetaudin riskiä ja aiheuttavan päiväaikaista väsymystä.

Tiedetään, että vakavuudestaan huolimatta uniapnea jää usein lääketieteellisesti toteamatta, jolloin merkittävä osa potilaista jää hoitotoimenpiteiden ulkopuolelle. Diagnostiikan haaste on yksinkertaisten, toimintavarmojen ja edullisten laitteistojen puute. Tämän takia uniapneadiagnostiikkaa on perinteisesti tehty vain erikoissairaanhoidon piirissä. Jos uniapnea voitaisiin diagnosoida taudin varhaisvaiheessa, vaikkapa terveyskeskuksessa, niin tautia voitaisiin hoitaa tehokkaammin, mikä pienentäisi seurannaissairauksien riskiä merkittävästi ja parantaisi elämänlaatua.

Väitöskirjatyön päätavoitteena oli kehittää helppokäyttöinen, varmatoiminen ja edullinen laite unenaikaisten hengityshäiriöiden kotirekisteröintiin. Toisena tavoitteena oli selvittää rekisteröinnin automaattisen analyysin luotettavuutta. Tämän lisäksi tässä väitöskirjatyössä kehitettiin tehohoidettavien potilaiden tajunnan tason rekisteröintiin soveltuva laitteisto.

Väitöstutkimuksessa kehitetyt ja tutkitut unenaikaisten hengityshäiriöiden mittaamiseen tarkoitetut laitteet ovat aiempaa helppokäyttöisempiä ja niiden tekninen luotettavuus on vähintään markkinoilla olevia laitteita vastaava. Laitteistot täyttävät vaadittavat kansainväliset standardit. Ne ovat myös kustannuksiltaan edullisia. Laitteistot sopivat hyvin myös telelääketieteelliseen käyttöön ja niitä käytetäänkin jo kymmenissä terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla ympäri Suomea. Väitöskirjatyössä tehdyn kehitystyön seurauksena mittalaitteistot ovat aiempaa paremmin terveyskeskusten saatavilla ja uniapneadiagnostiikkaa voidaankin nyt helpommin ulottaa perusterveydenhuollon tasolle asti.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa Kuopion yliopiston julkaisuja C. Luonnontieteet ja ympäristötieteet, ISBN 978-951-27-1199-4. Sitä voi tilata yliopiston kirjaston julkaisumyynnistä, sähköposti: yrjo.valtanen@uku.fi, tai verkko-osoitteesta: http://www.uku.fi/kirjasto/julkaisutoiminta/julkmyyn.shtml

Lisätietoja:
Sairaalafyysikko Pekka Tiihonen
Kliininen neurofysiologia, KYS
p. 017 – 17 3233
pekka.tiihonen@kuh.fi

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2009

Takaisin tämän vuoden artikkeleihin